Magdolna(negyed) és József(város) élete
- Terítéken a Magdolna negyed és Józsefváros -
Oldal nyomtatásaKedvencekhez

Infók a Mátyás téri közösségi házról, melynek régi funkciója és új művészneve Kesztyűgyár.

 
2009. 03. 15. Új blogja van a Kesztyűgyárnak, ami nagyon jó hír. A blog.hu-t könnyű kezelni, csinálni is, frissíteni is. Ezt egy kerületi lakos hozta létre, és átadja a közösségi házban dolgozóknak, folytassák. Rendes tőle, aztán előbb-utóbb biztos beindul a Kesztyűgyár saját honlapja is. Egyébként meg erről írtam már párszor, mármint hogy nagyon egyszerű interneten informálni. Ha jól működik, ide nem kerülnek fel a programok.
 
2009. 02. 17. Ugyan nem saját honlap, de nagy lépés: önálló blogja van a Kesztyűgyárnak, amire feltették a programokat is. Ezen kívül az épületre ragasztott papír szerint elindult az internet-kuckó, amit hétfőtől szerdáig napközben (talán 11-14 óra között) lehet használni.
 
2008. 10. 09. A Civil Rádióban egy hónapja a Kapocs műsorában a Kesztyűgyárról, a Magdolna negyed programról beszélgettek. Reményeim szerint (ugyanis még nem tettem fel így fájlt...) itt meghallgatható (Köszönet érte Szabó Andrásnak):
 
2008. 09. 28. Jobbra itt a Kesztyűgyár logója, szerintem szépre sikerült, a Rév 8 honlapjáról szedtem le pénteken. Ha már Kesztyűgyár, azon gondolkodtam, hogy kicsit zártra és szürkére sikeredett a bejárat, főleg hogy most már egy molinó is ott van. Emiatt nem lehet belátni, olyan a ház, mint bármelyik jól zárt lakóház. Kellenének programok a falára, figyelemfelhívó "ez+az", persze a srácok majd úgyis összefestik idővel, bennük lehet bízni. Talán az is jó lenne, ha kivilágítanák esténként, és elkezdődnének a programok. Jó volt a tehetségkutató verseny, de ha egyszeri, kevés. (Ha valaki olvassa, és van befolyása, jelezze a Rév 8 felé, hogy honlapjukon (ami most épp nem működik) téves, hogy a Boráros téri villamosmegállótól sétáltatják a Kesztyűgyár látogatóit, mert van közelebbi is.)
 
2008.09.18. A szeptember 15-i Kultúrház tehetségkutatós videója az m1-ről (az MTV portálja olyan, mint egy kacatos fiók,3 órámba telt, míg ráleltem a friss felvételre), valamint egy Inda-videó szintén a fesztiválról.

                           

Az Inda videójából meg lehet tudni, hogy rendszeresen rap-versenyeket akarnak tartani a házban. Pár éve a Rádió C már rendezett ilyen "vetélkedőket " a Roma Parlamentben, élőben közvetítették, és a helyszínen is lehetett szurkolni, jó hangulatúak voltak. Talán kooperálhatna a két cég, és cserébe a rádió reklámozhatná a Kesztyűgyárat (persze ehhez semmi közöm, csak kotnyeleskedek...).
 
2008. 09. 16. Lesz honlapja a Kesztyűgyárnak, ahogy a Magdolna negyednek is lefoglalta a Rév 8 Zrt. már a nevet. Nézegetem, mikor indítják a portálokat.
 
2008. 09. 15. "Csókolóznék a libáddal", videó a tehetségkutatóról, főszerepben a Maszkurával, valamint egy interjú Alföldi Györggyel, a Rév 8 Zrt. vezérigazgatójával. Mindkettő a Kultúrpartról.
 
2008. 09. 14. Az Építészfórumon megjelent egy cikk a Kesztyűgyár kialakításáról, alaprajzokkal, fényképekkel.
 
2008. 08. 11. Újabb sajtó-akció folyik, több orgánumban olvastam, hogy kérdezik a környékbelieket,mit is szeretnének a Kesztűgyárban. Kéne tudni, hogy milyen úton-módon informálódnak, és továbbra is fontos lenne a minél nyíltabb tervezés, más szereplők bevonása (Kapocs, iskolák, stb.), aminek nyomát sem látni.
 
2008. 06. 12. Ahogy korábban írtam, megkérdeztem a RÉV8-at, mik a terveik a közösségi házzal. Gyorsan válaszoltak, amit itt is megköszönök Alföldi György vezérigazgatónak. Levelét csak a Tanácsadó Testület tagjaira vonatkozó kevés adattal egészítettem ki, megjegyzéseim külön bekezdésebe szedtem. (Biztos tudjátok, de azért olvassátok itt is: nem a rosszindulat vezérel ezek írásakor, csak nekem jót tesz, ha kiírom, és szerintem másnak sem árt. Mondjuk azt sem hiszem, hogy bárminek/bárkinek használna. Vitatkozni meg velem is lehet.)
 
Szóval, a közösségi ház neve a RÉV8 tervei szerint „Kesztyűgyár” lesz, ezzel utalva korábbi funkciójára (szerintem meg telitalálat, a honlapon megelőlegezem). Az épületet 2010 tavaszáig a Rév8 működteti, majd a tapasztalatok birtokában dönt az önkormányzat arról, hogy intézményt alapít-e vagy társaságot. Addig az épület felelős vezetője Sárkány Csilla vezérigazgató-helyettes.
 
A Kesztyűgyár ma (06. 11.)
 
A Tanácsadó Testület tagjai: dr. Kocsis Máté (alpolgármester, FIDESZ-KDNP), dr. Gotthard Gábor (kerületi képviselő, FIDESZ-KDNP), Tóth Krisztián (kerületi képviselő, FIDESZ-KDNP), Keszthelyi Dorottya (kerületi képviselő, MSZP), Bodor Gergely (kerületi képviselő, FIDESZ-KDNP), Kéri István (kerületi képviselő, SZDSZ), Joachim Györgyné (a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) józsefvárosi tagszervezetének elnöke), az Erdélyi utcai iskola mindenkori igazgatója (jelenleg Süveges Éva), és Alföldi György.
Állandó meghívottak: a terület országgyűlési képviselői: Szabó Zoltán (MSZP) és Hárs Gábor (MSZP, időközben átlépett az MSZDP-be), valamint a házért felelős Rév8 vezető: Sárkány Csilla.
Megjegyzés: Igazán nem szerénytelenek önkormányzati képviselőink. A Tanácsadó Testület zömét alkotják, miközben az lenne a jó, ha a Kesztűgyár nem átpolitizált intézmény lenne, hanem kulturális, közösségfejlesztésre alkalmas tér. Mivel nem ma választották meg tanácsadóknak őket, e-mailben megkérdezem, mit is tettek, mik a terveik, sőt tanácsaik, a válaszokat meg idekopizom. Mindenesetre az önkormányzati (egypárt)kultúrházak ideje már lejárt, nem a hatvanas évek végén járunk.
 
Az épület két fő részből áll, ebből az egyik a Rév8-as Magdolna csoport székhelye lesz, várhatóan kb. 20 munkatárssal, és innen irányítják a Magdolna negyed program I.-et, valamint a Magdolna negyed program II.-t. A Rév8-as területén irodákat és meeting szobákat alakítottak ki. Ez a rész kétfelől közelíthető meg, mindkét pontra információs pultot terveznek, melyeknél reggel 9 és este 7 óra között kollégák (valamint szándékaik szerint önkéntes egyetemi hallgatók) dolgoznak. A meeting szobákba tervezik a délelőtti és délutáni a képzéseket, és délután valamint este ezeket a szobákat használhatják a környékbeli és kerületi (esetleg más területekről érkező) civilek, egyesületek, szakkörök.
 
A másik rész a földszintje egy alkoholmentes internet caféból, egy oktató teremből, raktárakból, és egy info-pultos előtérből áll. Az emeleten egy 120 fős nagy terem van, ami akusztikailag is kialakított, itt tartják majd a nagyobb rendezvényeket. Emellett vannak a fiú-leány öltözők, még egy meeting szoba, valamint a kollégák irodája.
Megjegyzés: Ezek szerint ez nem is csupán közösségi ház lesz, hanem a RÉV8 új irodaháza (ez a fél épület). Nem értem, hogy mitől mennének be informálódni az emberek egy olyan ház(részbe)ba, ahol egyébként nincsen semmi. Az alkoholmentességgel szkeptikus vagyok, vajon biztonsági őrök fogják keresni a bejövőknél a a piát? Egyébként meg programtervezet kéne hónapokra előre (internetes oktatás felnőtteknek gyerekekkel, unokákkal együtt, a Kapoccsal közös programok, Mátyás tér-foglalás, szotyi-mozi, bármi), ahhoz meg kulturális menedzserek, közösségfejlesztők, tanárok, és nem is kevés pénz.
Az ide telepített irodák a közösségi ház funkcióival nem egyeznek (mondjuk az is lehet, hogy civil szervezetek kapnak irodákat, és ők belakják az épületet is, de a mostani terv nem ez).

Az üzemi beköltözést heteken belül elkezdik, nyáron zajlik a ház felszerelése, majd a próba-üzem, az "igazi" megnyitót pedig augusztus végére tervezik. Addig többek között azon dolgoznak, hogy hogyan lehet a környékbeliek igényét jól felmérni, milyen programokat várnak, milyen képzéseken vennének szívesen részt. Ehhez ötleteket is örömmel fogadnak. Kontakt a cég honlapján.

2008. 06. 04. Tegnap a kerületi képviselő-testület módosította a Mátyás térre tervezett közösségi ház bérleti szerződését, így az épületet mostantól a Rév8 Zrt. működtetheti 2010 tavaszáig. (Eddig a Magdolna negyed program II. (MNPII.) kormányzati támogatási szerződésének aláírását várta az önkormányzat, de ez hamarosan meglesz.) Ezek szerint most már kezdődhet a próbaüzem, kíváncsian várom, kiírnak-e pályázatot a ház vezetésére, és szerepel-e benne, hogy előnyt élvez az a jelentkező, aki össze tudja hangolni a Mátyás téri közterület, a közösségi ház, az Erdélyi utcai iskola, valamint az azzal szemben lévő Kapocs Ifjúsági Önsegítő Szolgálat terveit, programjait.
 
Egyébként meg furcsa, hogy egy közösségi házat minden pályázat nélkül kap meg egy önkormányzati tulajdonú cég, hiszen semmilyen biztosíték nincs arra, hogy ők működtetik a legkreatívabban, legjobban. Persze lehet, hogy így lesz, de léteznek azért - legalábbis a politikától távolabb - ennél jobb "kiválasztási" technikák. Itt viszont van egy önkormányzat által választott Tanácsadó Testület, biztos ők majd segítenek a Rév8-nak. Azért jó lenne, ha részt venne a ház működtetésében sok civil szervezet, kialakítanának egy kávézót (csapolt sörrel), de legfőképpen ha már megnyílna.
 
Megkérdezem a Rév8 Zrt.-t, ki fogja vezetni, milyen programok lesznek, mikor nyit, kik a tanácsadók, és ha megjön a válasz, itt elolvashatod.