Magdolna(negyed) és József(város) élete
- Terítéken a Magdolna negyed és Józsefváros -
Oldal nyomtatásaKedvencekhez

Miénk itt a tér, de milyen itt a tér? A Mátyás tér fejlődési krónikája.

 
2008. 10. 04. Találtam egy gyönyörű képet a 39-es buszról a Mátyás téren 1972-ből. 
 
 
 
Forrás: http://www.villamosok.hu/ikarusz/elsaut_ik620_foto.htm
 
2008. 08. 11. Csak elmúlt úgy a nyár zöme, hogy a térre nem tették ki az ígért padokat.
 
2008. 06. 27.
Indexes videó a Mátyás téri sziesztáról (a programokról itt):


 
 
2008. 06. 26. Néhány napja jelent meg a legújabb Józsefváros (az önkormányzat ingyenes lapja), ahol az alábbi levélváltás olvasható (szöveghűen kimásoltam, akit érdekel az egész lap, letöltheti innen):
 
Olvasói levél, valamint válasz a 19. oldalon:
 
"Egy tér utóélete
 
A nem mindennapos csinnadatrával átadott Mátyás tér jobb ellátást érdemelne. Rövid visszatekintést megérdemel, hisz állítólag nekünk, itt lakóknak készült.
Érthetetlen, hogy az alig két éve felújított teret miért kellett ismét, sokadjára átépíteni. Megkockáztatom, hogy a régi használhatóbb volt. Bárki, bármikor átmehetett rajta, nem úgy, mint most. Nem is értem, hogy gondolták ezt a lekerítést és a téren való átjárást. Megjegyzem, az új tér kialakítása előtt volt látszategyeztetés a lakókkal, és minden olyat megvalósítottak, amit a lakók nem kértek. Kértek viszont több padot, nagyobb teret, a kutyákat kitiltását, wc-t, őrt, stb. Ezzel szemben a lekerítés intézményesítette a kerítés körüli térdig érő kutyagumin való járkálást, mintha ez nem tartozna a térhez. Van őr, de nem világos a feladata. Változatlanul kiskorú bandák akadályozzák a kisgyerekek játszási lehetőségét. Akkor minek az őr? A gyerekek csúszdája nem lett kicserélve. Ugyanúgy nem csúszik, mint a régi játszótéren. A homokozó padjain, felnőtt férfiak, tetováltak, kigyúrtak dohányoznak, söröznek. Ha valaki végigjárja a játszótérnek nevezett ketrecet, térdig érő gazt, eldobott sörösdobozokat, pálinkás üvegeket, csikkeket talál. Változatlanul nem tudok rájönni, hogy kinek a tilalma nyomán nem lehet a téren átmenni. Nem tudom, hogy mit takar a sötétedéskor történő térbezárás, mert most este 19.30 kor, már nem lehet belépni, ekkor még javában világos van. Szeretném tudni, hogy este mikor tudok majd a padra leülni.
A tér közbiztonsága a ketrecen kívül sem jobb. Visszaszivárogtak a legősibb mesterség művelői, főleg az esti, éjszakai órákban. Rendőrt csak ritkán látni, akárcsak közterület-felügyelőket is. A „Kossuth téri kordon” intézménye elérte a Mátyás teret is? Hova menjen a nem hajléktalan, tisztességes munkából élő dolgozó, tanuló, nyugdíjas?

Gaal István, Mátyás tér 13.

Válasz a Mátyás térről - minden rendben

Több levelet is kaptunk a nemrégiben átadott Mátyás tér állapotával kapcsolatban. Olvasóink kérésére utánajártunk a panaszoknak, és június 12-én, csütörtökön 14 órakor, minden előzetes bejelentés nélkül, kisétáltunk a térre, hogy szemrevételezzük a helyzetet. Legnagyobb örömünkre a Mátyás téren mindent rendben találtunk. Ezt az ott készített fényképek is bizonyítják. Az őrök a helyükön voltak, a kertészek buzgón tették a dolgukat, a kismamák vidáman társalogtak,a gyerekek bicikliztek, csúszdáztak, homokoztak. Az egész téren sehol egy törött üveg, eldobott papír zsebkendő, de még egy csikk sem volt. „Most aztán tényleg élvezet itt lenni” – hallottuk egy éppen ott pihenő család fejétől. Egy nagypapa arra buzdított minket, hogy írjuk meg mindazt a szépet, ami itt létrejött. Örömmel tettük. km"
 
Saját megjegyzéseim:
 
Először is érdemes elolvasni, hogy korábban mit írtam a térről. Emellett bejegyzésemből kiderül, hogy a lap (sajnos névtelen) munkatársa éppen a kertészkedés napján érkezett, de ez lehet véletlen is (mondjuk furcsa, hogy az előzetes bejelentés nélküliséget hangsúlyozni kellett az írásban, mert egy tér-látogatást egyébként sem szokás bejelenteni). Az azonban szakmai hiba, hogy több korábbi levélben leírt véleményt lenulláz azzal, hogy amikor ő járt ott, minden rendben volt. Talán néhányan emlékeznek, volt idő, amikor ez nagy divat volt újságíró körökben, de mára a lapok többségénél elvesztette varázsát és hitelességét. Az olvasó levelében tételesen felsorolt vagy egy tucat problémát, kérdést, és ezek egyikére sem kapott választ.
A kertészek fotója propaganda-képpé alacsonyodott; azzal, hogy a gyerekek kerékpározásáról írt a lap, megerősítette, hogy az őrök szerepe tisztázatlan, ugyanis a bejáratoknál elhelyezett tábla szerint nem lehet  biciklizni, ami lehet, hogy értelmetlen szabály (szerintem az), de jelenleg élő; ha pedig igaz, hogy a téren nincs egy csikk sem, akkor a lap munkatársai megtalálták hazánk legnagyobb csikkmentes városi felületét.
 
Úgy ciki ez az egész, ahogy van. Megkérdem a szerkesztőségtől, mit is gondolnak írásukról, az én véleményemről, talán válaszolnak.
     
2008. 06. 12. Úgy tűnik, a korai zárás az új mánia, ma is akkurátusan elzavarták a gyerekeket fél nyolckor. Miért? Napközben viszont parkot pucoltak, és szép lett.
 
2008. 06. 11. Nevető és síró szemek: Ma este ugyan locsolnak a téren, de emiatt fél nyolc előtt bezárták.
 
2008. 06. 07. A szomszédom ablaka is a Mátyás térre néz. Tegnap beszélgettünk, és elmondta, hogy nagyon kellemetlen látnia a teret. Mivel nyugdíjazása előtt kertészként dolgozott, szakszerű kiselőadást tartott arról, hogy a növények nem fogják bírni a nyarat. Nincs ugyanis mélylocsolás, csak a felszínt öntözgetik két kerti locsolóval, ami a cserjéknek,fáknak semmit nem ér. Szerinte ha ennyire nem törődnek a tavaly a lakók által (általa és általam is) ültetett növényekkel, jobb lett volna, ha bele se fognak a felújításba, és az arra tervezett pénzből inkább a régi teret tartják karban. Arra hosszú évekre elég lett volna az a 40 millió forint, amit elköltöttek tavaly.
Attól én is tartok egy ideje, hogy a tér zöldfelülete nyárra "kikopik", és ezek után majd azt halljuk, hogy lám-lám az itteniek semmire sem tudnak vigyázni, innen pedig csak egy lépés, hogy "meg sem érdemlik".
A szomszéd még azt is mondta, hogy ha ennyire nincs figyelem/pénz a locsolóra/locsolásra, esténként néha lemenne ő öntözni. Máskor meg én, harmadnap meg keresünk még valakit. Csak ne legyen sivatag a téren.
Utóirat: Lassan a padokat-asztalokat is kitehetnék, akkor nem kéne a fűben ülni a beszélgetni vágyóknak. Tavasszal júniusra ígérték, talán nem 30-án fogják megcsinálni.
 
2008. 06. 03. Nem friss cikk a Népszabadságból. A tudósítás szerint Demszky Gábor május 26-án adta át a Mátyás teret. Vagy most ért rá, vagy elfelejtették neki megmondani, hogy már egy hónapja lehet ott játszani/bambulni. Annyi azért megtudható az írásból, hogy nyáron nyílik a közösségi ház. Akkorra már fél éve áll üresen.
 
2008. 05.20. A napokban egy hónapja, hogy megnyitották a felújított Mátyás teret (az átadáson készült néhány kép), és azóta nem foglalkozott vele senki. Azaz a környékbeliek birtokba vették, a biztonsági őr vigyáz rá, de a növények magukra maradtak, felverte őket a gyom, a füvet meg elkezdte kiégetni a napsütés, mert a locsolás is "elfelejtődött". Valószínűleg nincs (nem volt...?) gazdája a térnek, ahogy ezt tavaly nyáron is megtapasztalhattuk. Ma estére aztán megváltozott minden, napközben füvet nyírtak, kiszedték a gazt, délután pedig a vihar öntözött. Most ilyen szép lett, már csak azt kéne kitalálni, hogy hogyan maradhat meg így. Ősszel a téren lakók is ültették a bokrokat, locsolni akár most is tudnánk/tudnának, mert az eső nem lesz elég nyáron.
 
Épp végeztek a kertészek