Magdolna(negyed) és József(város) élete
- Terítéken a Magdolna negyed és Józsefváros -
Oldal nyomtatásaKedvencekhez

Vélemény, kaffogás, értetlenkedés. Enyém és másé is, ha belefér. (Nem vegytiszta kategória, mindez olvasható a többi menüpontnál is, ha oda tartozik.)

 
2009. 03. 15. Ambivalens érzések az új blog miatt: Egyrészt öröm, hogy lett, hogy szép, hogy áttekinthető, hogy segíti a Kesztyűgyárat. Másrészt - és ez nem érinti az örömöt - úgy vélem, hogy a civil emberek, szervezetek együttműködése az önkormányzati, egyéb intézményekkel akkor jó, ha kölcsönös, és partneri viszonyra épül. Bár azt szeretném, ha sikerülne együttműködni a Magdolnáért gondolkodó és dolgozó embereknek, ehhez rendszeresen le kéne ülni, és beszélgetni kéne sértődésmentesen, előre gondolkodóan. Többször jeleztem, hogy örömmel tenném, valahogy mégsem sikerül ebbe rendszert vinni, az érzelmeket pedig kivenni.
 
2009. 03. 11. Még február végén érdeklődtem a kerületi önkormányzatnál, hogy milyen üres lakások vannak a környéken, mit terveznek velük, egyáltalán mik a lakásgazdálkodás elvei. Megjött a válasz, itt elolvasható. A 111 üres lakás nem kevés, még akkor sem, ha a fele komfort nélküli vagy szükséglakás (bár utóbbit talán nem is lehet jelenleg bérbe adni). Ami nagyon durva szerintem, hogy külön rákérdeztem egy legalább 5 éve üresen álló 3,5 szobás lakásra, és a válaszból kiderül, hogy az önkormányzat még nem ért rá eldönteni, mit is csinálna vele. Ha rajtam múlna (ahogy sosem lesz ilyen), azért ezt nem nagyon hagynám akkor, amikor ennyire nincs lakás... Folytatom majd a kérdezősködést, itt lehet ötleteket küldeni. Egyébként a Rév 8 is ígért egy  hosszabb választ a korábbi házfelújításokról, ha megérkezik, felteszem.
 
2009. 02. 28. Tegnap épületbejárásra hívtak a Roma Parlamentbe, ahol a a két épület (a Roma Parlament és a József utcai Műteremház) tervezett jövőjéről volt szó. A bejárás 10 perc volt, előtte két órás beszélgetés kerekedett. Az értékmentésre alakult civil csapat munkája elkezdéséhez azt kérte, hogy a kerületi önkormányzat vonja vissza a Roma Parlament bérleti szerződésének korábbi felbontását. Ez mostanra megtörtént, két "hibával": egyrészt annyira későn, hogy a folyamatban lévő pályázatokról lecsúsztak, másrészt pedig az önkormányzat az öt éve (egy határozatlan időre kért, és szóban ígért, de írásban határozott idejűre kötött szerződés lejártával) jogcím nélkül  használt helyiségcsoportra is kiszabott bérleti díjat, azaz véleményem szerint árukapcsolt. A harmadik, és a legsúlyosabb hiba az volt, hogy az önkormányzat az előterjesztést nem küldte meg az érintetteknek, így minden hiba csak utólag derült ki. A civilekben felmerült, hogy többszintű programot állítanak össze, hiszen nem tudják, mire és hogyan lehet forrást szerezni. Egyetemi építész- és közgazdászhallgatók segítik a munkát, az önkormányzat által kitűzött határidő június.
 
 
A Roma Parlament épülete az udvar felől
 
A megbeszélésen felmerült, hogy nagyon nehéz ott együttműködni, ahol az egyik félnek nincs más lehetősége, mint elfogadni az önkormányzat (és különféle szervezetei) által diktált játékszabályokat, valamint megpróbálni korrigálni az ügyükben nélkülük hozott döntéseket. Abban egyetértés volt, hogy elég abszurd az egész (például vízdíjat fizetni vízhasználat nélkül, évek óta kínlódni olyan díjhátralékkal, mely talán nincs is).
 
Lesz folytatás...
 
2009. 01. 17. Néhány dolog, amit nem értek, vagy zavar, bár zömét már olvashattad itt-ott a honlapon, most mély - a Magdolnát és a tavalyi évet - érintő fájdalmam összegzése történik:
 
- Nincs magdolnanegyedes működő honlap, ahogy a kesztyűgyáras sem mondható remekműnek, csupán a Rév8 Zrt. belső oldalára mutat. A Rév8 több, mint fél éve lefoglalta mindkettőt, de nem jutottak velük előrébb, ahogy a saját honlapjuk sincs igazán rendben. Mentségükre szóljon, hogy a kerületi önkormányzat sem gondolja annyira fontosnak az érdeklődőket, hogy az interneten egyoldalú információközlésen kívül mást is csinálna.
 
- A Kesztyűgyár megnyílt, ami jó, vannak benne programok, némelyik érdekes-izgalmas, ez is jó. De továbbra sincs kitalálva, mit lehet kezdeni a Kesztyűgyár - Mátyás tér - Kapocs hármassal, miként lehetne egységként kezelni,közös programokat csinálni. A Kesztyűgyár kissé zárt intézmény lett, a programokat nem molinón hirdetik, hogy a buszról is el lehessen olvasni, hanem A4-es lapokat ragasztgatnak az ablakra. Közösségi házként nem működik, eszembe sem jutna csak úgy benézni, beugrani, meginni egy kávét, és a házra nézve nem is tudom meg, utóbbit lehet-e egyáltalán. Olyan régies kultúrház lett sok-sok pénzből. Egy ilyenben dolgoztam kicsit majd' 20 éve, ott az akkori egypárt ült sok szobában, és néha programokat lehetett szervezni, most a Rév8 költözött ide, másodlagosan pedig van bent valami "közösségi".
 
-  A Mátyás tér is amolyan félkész: nincsenek kirakva az asztalok és a padok, csupán a régi padokat tették vissza, elég idétlenül, merthogy aki ráül, épp az aszfalt padkáját taposhatja a lábával. Apropó, aszfalt: nem világos, miért kellett a régi kövek mellé aszfaltozni a fél teret, és hogy lesz-e ott valaha valami. A teret szépen kivilágították, éjszakára bezárták, egy fém építési bódéban ücsörög egy őr, aki jobb híján beszélget a gyerekekkel.
 
- Egyáltalán, a közösség-fejlesztés hiányzik a legjobban a Magdolna programból, talán mert ez a legnehezebb, legdrágább, vagy más lehet az oka. Biztos macerás, de másképp nem megy. Rosszízű, hogy mind a téren, mind a Kesztyűgyárban egyenruhás biztonsági őr van, de a térre gyerek-foglalkoztató szakember már nem jutott, ha máshonnan nem, legalább a szomszédos szociális munkás-képző főiskoláról. Pedig itt mindent - fizikai, egyéb segítséget - a maximumon kell nyújtani, és elfogadni, ha néha valami nem sikerül. Ehelyett a félig-meddig nyújtás látszik, és nehézség esetén a lakosok hibáztatás.
 
- A négy ház körül hatalmas a kavarás. Abban sajnos jómagam is ludas vagyok, hogy hiába terveztem, elmegyek  mindenhova, beszélgetek a lakókkal,és fényképezek, majd ide felrakom, nem jutott rá időm. Voltam két házban, olvastam anyagokat, beszélgettem többnyire igen elégedetlen lakókkal, de rendszerbe nem tudtam tenni az egészet. Pedig nagyon kéne, nagy gond lehet ott, én nem teljesen értem, de ha a fejlesztésektől el is tekintünk, a közösség segítése, az együttműködések ösztönzése itt sem valósult meg jól. Tervezem pótolni a "bejárásokat".
 
-  Folyt. köv.
 
2008. 10. 12. A héten kaptam egy kiadványt (megpróbálom majd beszkennelni, és feltenni), aminek elkészítése valószínűleg a Magdolna negyed programot terheli. Bűnmegelőzési anyagról van szó, gyerekek tájékoztatása, ahogy azt a felnőttek elképzelik. Egyszerre moralizál, és "beszél/ír" a kölykök számára valószínűleg érthetetlen, de biztosan érdektelen nyelvi fordulatokban gazdagon, emellett pedig a Rendőrmúzeumból kapott rettenetes képekkel illusztrál. Az egész kiadvány rémes, nem tudom, mennyibe kerülhetett. Ugyan pénzkidobás volt, de ennél fontosabb, hogy a jóindulat mint szándék menti-e a készítőket azon kötelezettségük alól, hogy gyermekvédelmis szakemberekkel, tanárokkal, stb. egyeztessenek, mielőtt kiadnak egy ilyen szörmedvényt. Újabb időutazás, újabb pazarlás. (Persze ez a kiadvány nélkül némiképp érthetetlen, de hátha más is látta...)
 
2008. 09. 20. Tegnap megnéztem a friss Józsefváros lapot, és újra kiakadtam, hogy mitől hívjuk ezt tájékoztatásnak, mikor nem több annál, hogy a helyi hatalomnak megfelelő aspektusból néhány hírt, PR-cikket közöl,  mindezt az alapvető újságíró szakmai szabályok figyelmen kívül hagyásával. Gondolkodtam rajta, hogy összeszedem, mi a bajom vele, de annyi, hogy reménytelen, egyszerűen hiányzik a felelős tájékoztatás, és az önállóság, a kritikus szemlélet.(Csak a példa kedvéért: lehet úgy tudósítani egy frakció-megszűnésről, hogy az érintett frakciótól senki nem nyilatkozik, és van egy - az országos sajtót szapuló - egyoldalas anyag H.I-től (Hegyi Imre?), amiből egyértelműen még az sem derül ki, hogy akkor mi is lesz, lebontják-e a cikkben szereplő házakat, vagy sem. A sikamikás "megőrizzük az értékeket" fogalom Budapesten sajnos egyértelműen a bontást jelenti.) Szóval rémes ez a népámítás (bár legyünk igazságosak: a másik lap - József körút - sem tökéletes, de legalább nem közpénzt lapátolnak bele).
 
Másik bajom a kerületi honlap, ami egyszerűen lassan egy éve nem tud működni. Pedig számtalan jó példa van (például szinte az összes kerület portálja jobb), és az önkormányzatnak kötelessége (igen, így gondolom), hogy munkájáról áttekinthetően, strukturáltan számot adjon, terveiről párbeszédet kezdeményezzen, az e-mail-ekre válaszoljon. Ez a hozzá állás legyűrűzik a kerületi intézmények szintjére, a kerület közszolgáltatás megállt az internetes őskorszakban. Ennek tudatában pedig még kínosabb, hogy a nyomtatott termékben manipulatív kerületi infókkal etetnek minket.
 
Van valakinek ötlete, hogy mi lehet tenni?
 
2008. 09. 19. Ma a holnapi rendezvény miatt lezárták a Mátyás tér egy részét, és a fennmaradó két oldalán kétirányúsították a forgalmat, valamint a Homok utcai menetirány is megfordult. Volt már ilyen korábban is, szokatlan, de érthető az új rend. A gond csupán annyi, hogy most elfelejtették tisztességesen kitáblázni, így az autósok tanácstalanul nézegetnek jobbra-balra, illetve az még rosszabb, hogy a Tavaszmező utca végén megmaradt az egyirányú forgalmat jelző tábla, valamint a Homok utcai fordított közlekedést sem jelzi semmi a végén. Így - tisztességes jelzések nélkül, meg rossz táblákkal - csoda, ha az Egészségnap apropójábol okozott kavar nem jár karambollal. Ez tavaly jobban ment.
 
2008. 09. 14. Lassan befejeződik a "Mátyás, a tehetséges" rendezvény. A házban lakóknak szokatlan volt a nyüzsgés, nekem tetszett, jól szervezett, ráadásul esténként remek együttesek léptek fel. A sör olcsó volt, a mákos pite finom, a zaj pedig számomra viselhető. 2,5 éve lakunk itt, a költözéskor nem gondoltam volna, hogy valaha tucatszám jönnek kerékpáros ifjak koncertre a térre.  Örülök annak, hogy az erkélyről lehetett nézni a nyüzsgést, várom a folytatást:-)  (A szlogen pedig  - talán "A Mátyás tér többé már nem tabu" -  találó.)
 
2008. 09. 08. Véleményt kaptam e-mailben a Mesenapról. Köszönöm.
 
"A vasárnap egy kissé hűvös volt, de a hangulat a Mátyás téren csuda jó volt. A Közösségi Ház megnyitóján vettem részt, és nagyon jól éreztem magam. Örülök, hogy egy újabb épülettel lettünk gazdagabbak a kerületben.
Talán nem túlzok, de a szép épület láttán megbizsergett a kezem és a szűz falakra festenem kellett, persze gondolatban. Szeretek a kerületért tenni, és ahol a tenni akarásomat elfogadják, ott teszem a dolgom."
 
2008. 06. 19. A Mátyás téri szieszták kétharmadán vagyunk túl. Tegnap volt a svéd ifjúsági zenekar, a téri fellépésükről készült fotókat felrakom a Mátyás téri képekhez a hétvégén. Zenei egyveleget adtak, tetszett, ahogy jó volt a néhány asztalnál történő beszélgetés is. Itt gyerekek játszhattak, közben megismerkedhettek a környezettudatos gondolkodással, a Napklub Alapítvány közösségi újságjaiból lehetett mazsolázni, és elkezdődött a Magdolna negyed új lapjának tervezése is. Az időjárás röviddel a koncert után egy özönvízszerű esővel gyorsan véget vetett a programnak.
 
Ma volt a beszélgetés, ahova a munkám miatt nem tudtam elmenni. Ezúton kérem, hogy aki ott volt, vagy hallott róla, legyen olyan kedves, és írja le röviden, miről is volt szó, és küldje el nekem. Ezzel egyrészt lekötelez, másrészt más is megtudhatja, ki mit mondott. Köszönet a segítségért!
 
Holnap igyekszem a téren lenni délután. 
  
2008. 06. 03. Rövid beszámoló az Időtöltésben olvasható programról:
 
Lehettünk úgy harmincan, túlnyomórészt fiatal baloldaliak, a három előadó, no meg én. A gettósuli mint téma csalogató volt, a vendégek saját tapasztalataik felől közelítették meg. Kézdi Gábor rengeteg fontos számot mondott arról, hogy a közpénzből működtetett iskolák mennyire végletesen "engednek be" roma gyerekeket. A sulik zömében vagy nagyon kevés, vagy igen sok roma jár, de ez az arány véletlenül sem tükrözi a környék lakosságában képviselt arányukat. Elhangzott sok-sok szám, egy részét leírtam, de unalmas lenne itt olvasni, azt hiszem. Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány kuratóriumának elnöke a szervezet által indított iskolai szegregációs ügyek nehézségeiről beszélt, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetője pedig a jelenlegi (és korábbi) romapolitika tarthatatlanságáról, a "lázadásveszélyről". Hármójuk után a rendező egyesület "tézisosztóját" hallhattuk, azaz rengeteg méltánylandó célt az integrált oktatás és élet területéről, de kevés ajánlatot a "hogyanra".
Ezt követte minden ilyen (azaz keménykezű moderátor nélküli) beszélgetés legrémesebb része, a "nyitott kör", ami végül 21 óráig  tartott, és amin sok-sok dolgot többször is meghallgathattunk.
Összességében fontos témáról jó vitaindítók hangzottak el, de legközelebb moderálni kell, hogy a hallgatók ne aludjanak el (minta lehet a parlamenti kétpercesek rendszere). Az is furcsa volt - bár lehet, hogy csak az én ízlésemnek - hogy a szervezők a köznép meghallgatása előtt elmondták, mit is akarnak, ezzel csökkentve a meghívottak által elmondottakat. Az viszont talán pozitívum is lehet, hogy a "hogyan" kérdését másra hagyták.
Legközelebb újra megyek, ha tudok. A ráadás egy saját készítésű exkluzív fotó a rendezvényről:
 
 
 
 

2008. 05. 18. Találtam egy jelenleg épp nem működő, de érdekes blogot, címe Ezerszer Elcseszett Józsefváros, van rajta egy hosszas levelezés az önkormányzati honlap átalakításáról a "Hivatallal". Ha valakit érdekel,elolvashatja.

2008. 05. 16. A Józsefváros című lap május közepi számában (Forrás: Józsefváros honlapja) remek írás van a Mátyás téri közösségi házról, a tanácsadókról, az internet-kávézóról, csupán azt felejtik el megemlíteni, hogy az épület hónapok óta kész, de nem működik. A lapból egy igen jó hely képe jön le, és persze egy zárt épület is lehet jó hely, csak nem lehet közösségi ház. Mindeközben arról kéne inkább beszélni, hogy az átadott Mátyás teret miként tudják programokkal "feltölteni", és ebben szerepe lenne a szellemháznak is. Mi ráérünk, én izgatottan várom, legközelebb milyen hantaságról lehet olvasni az önkormányzat pénzén kiadott lapban. Ez is jó szórakozás.

Nem a világ legnagyobb baja, de furcsa, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat honlapja sok hónapja csipkerózsika-álmát alussza, csak nagyritkán kerül rá valami, a fórumot pedig egyszerűen megszüntették. Többször jelezték - hónapokkal ezelőtt -, hogy készül az új honlap. Furcsa, ez a honlap eddig nagyjából 5 órámat vette el, és én teljesen kezdő vagyok. Persze a kerületi biztos profi lesz, de vajon mikor? Ha jól tudom, ráadásul bizonyos adatok közzé tételét jogszabály is kötelezővé teszi. (Az önkományzati kommunikációt a két lap (Józsefváros és József körút) sem tudja pótolni, bár én azt sem tudom pontosan, hogy mire jók, mert korrekt tájékoztatásra nem mindig.)